Με πρόλαβε άλλος...

by 10:16 0 Φώναξαν
Ακόμη ένα όνειρο μου το έκανε άλλος πραγματικότητα....

Πηγή: http://www.dreampontos.com/forum/index.php?topic=715


Την ...επαναστάτρια που κρυβόταν μέσα της ανακάλυψε, μαθαίνοντας ποντιακούς χορούς, μια Γιαπωνέζα, η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, Ριέκο Κασούγκι, η οποία δεν κρύβει το θαυμασμό της "για την ανθεκτική στόφα του βίαια αυτού διωγμένου λαού, που παρά τα δεινά που υπέστη, όχι μόνο επέζησε, αλλά και μεγαλούργησε σε όποιο μέρος της γης κι αν βρέθηκε".

Η Ριέκο Κασούγκι, μαζί με δυο μαθήτριές της, ταξίδεψαν από τη μακρινή χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πτολεμαΐδα, όχι για να γνωρίσουν τις μοναδικές παραλίες της, αλλά για να μάθουν ποντιακούς χορούς.

Τόσο, μάλιστα μεγάλη είναι η αγάπη των τριών αυτών γυναικών για τους ποντιακούς χορούς, αλλά και εν γένει τους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, που την παραμονή της μεγάλης γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, έβαλαν τις στολές τους και χόρεψαν, μαζί με τους πόντιους, τους χορούς που με τόσο μεράκι και αγάπη διδάχθηκαν από το χοροδιδάσκαλο Λάκη Καλομενίδη.

"Η αγάπη της Ριέκο Κασούγκι για την Ελλάδα αγγίζει τα όρια της λατρείας", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καλομενίδης, εκφράζοντας τη βαθιά του συγκίνηση για το ζήλο που επέδειξαν οι τρεις Γιαπωνέζες μαθήτριές του, αλλά και για το γεγονός ότι η Γιαπωνέζα ακαδημαϊκός δήλωσε εκστασιασμένη από τους ελληνικούς χορούς, τη λεβεντιά, την τεχνική τους και την πανδαισία χρωμάτων των παραδοσιακών στολών.

Οι τρεις μικρόσωμες και πολύ "σβέλτες"-σύμφωνα με το χοροδιδάσκαλό τους- γυναίκες, μυήθηκαν στα μυστικά και στην τεχνική των ποντιακών χορών, καταγράφοντας συγχρόνως την ιστορία και τον πολιτισμό των Ποντίων, όχι μόνο σε χαρτί και σε οπτικοακουστικό υλικό, αλλά βαθιά στη συνείδησή τους.

Μάλιστα, η Ριέκο Κασούγκι, η οποία, φεύγοντας από την Ελλάδα υποσχέθηκε να μεταφέρει στους ομοεθνείς της τη δυναμική και γενναία φύση των Ποντίων, όπως και την αγάπη τους για την οικογένεια, θα προβάλλει, το Μάρτιο, στους μαθητές της, στο Τόκιο, το υλικό που συγκέντρωσε στην Πτολεμαϊδα, ενώ εξέφρασε και την πρόθεση να συμπεριλάβει στη διδακτική της ύλη, μάθημα με ποντιακούς χορούς.

Κι αν κάποιος αναρωτιέται γιατί, οι τρεις Γιαπωνέζες επέλεξαν την Πτολεμαΐδα για την εκμάθηση ποντιακών χορών, το "μυστικό" κρύβεται σε μια Πόντια από την Πτολεμαΐδα, τη Φωτεινή Σαββαΐδου, η οποία εδώ και πολλά χρόνια έχει κάνει την Ιαπωνία "θετή" πατρίδα της.

"Με σύμμαχο και συνοδοιπόρο την Πτολεμαΐδιώτισσα, Φωτεινή Σαββαΐδου, μοναδική Πόντια στην ασιατική χώρα, οι ποντιακές αξίες θα εξαπλωθούν", τόνισε με βεβαιότητα ο κ. Καλομενίδης.

Πρόσθεσε δε ότι η κ. Σαββαΐδου, αποτελεί μια μοναδική προσωπικότητα, που αγωνίζεται ποικιλοτρόπως για τη διάσωση, διατήρηση και διάδοση της πλούσιας ελληνικής παράδοσης, εκτός των συνόρων της χώρας μας.

Μαθαίνοντας ποντιακά… σε Γιαπωνέζες

Ο κ. Καλομενίδης είναι ένας έμπειρος χοροδιδάσκαλος, υπό τις οδηγίες του οποίου έμαθαν να χορεύουν ποντιακά εκατοντάδες μαθητές -νέοι αλλά και μεγαλύτεροι- όμως η εμπειρία του με τις τρεις Γιαπωνέζες μαθήτριες ήταν, όπως μας αποκαλύπτει, πρωτόγνωρη.

Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβεί στην Ιαπωνία για να μεταλαμπαδεύσει την τέχνη των ποντιακών χορών και σε άλλα άτομα της μακρινής αυτής χώρας.

Κείμενο: Έλενα Αλεξιάδου
πηγή: ΑΠΕ

Erisadesu

Developer

Ιερή Δούλη της Θεάς Καφροδίτης, το όνειρό της εινα να γίνει blogger, να ζήσει στην Ιαπωνία και να μάθει ορθογραφία