Arata Isozaki Αρχιτέκτονας

by 11:39 1 Φώναξαν
Ο Arata Isozaki γεννήθηκε στην περιοχή Oita. Μαθήτευσε σ'έναν από τους καλύτερους αρχιτέκτονες της Ιαπωνίας τον Kenzo Tange (Θα γράψω γι'αυτόν αργότερα) στο πανεπιστήμιο του Τόκιου. Το 1963 ίδρυσε την δική του εταιρεία την Arata Isozaki & associates η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα.


Βίντεο με έργα του

Η δουλειά του Isozaki στα τέλη του 1960 έχει επηρεαστεί από τη σχολή του Μεταβολισμού (Metabolism School and new wave) αλλά ο υλισμός είναι ευδιάκριτος στις υπερβολικές εκφράσεις των δομών. Το συν δεμένο πυρηνικό σύστημα το οποίο ανέπτυξε το 1980 ήταν σημαντικό για την κίνημα του Μεταβολισμού και επηρέασε τον Tange.


Η καριέρα του ξεκίνησε το 1964 με την κατασκευή της δημόσιας βιβλιοθήκης της επαρχίας στην οποία γεννήθηκε. Για το έργο του αυτό είπε ότι ήταν το πρώτο στο οποίο ένιωσε ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα δικό του στυλ και γνήσια αρχιτεκτονική.

Art Plaza, Oita Perfectural library
Το 1974 ολοκληρώθηκε το Μουσείο Μοντέρνα τέχνης της Dunma στην Ιαπωνία, έργο για το οποίο ένιωσε πρώτη φορά πως είναι έτοιμος να το δείξει σε όλο τον κόσμο.

Ακολούθησαν πολλά έργα και η παγκόσμια εδραίωση ήρθε πολύ γρήγορα, έργα του Isozaki βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Πρώτο του έργο στο εξωτερικό ήταν το MOCA (Μουσείο σύγχρονης τέχνης) στο Λος Άντζελες στην καρδιά του Μικρού Τόκιο.

Το 1992 εργάστηκε στη Βαρκελώνη για την προετοιμασία της πόλη για τους Ολυμπιακούς.
Εκεί ιδρύει και την Arata Isozaki & associates Espagna αφήνοντας πίσω του στην διοίκηση τον μέχρι τότε συνεργάτη του. Διάσημο έργο του το Palau Sant Jordi.

Το άνοιγμα των αγορών όπως αυτών της Κίνας και του Αραβικού κόσμου δημιούργησε ένα νέο καμβά για τα έργα του Isozaki. Έτσι οι πιο πρόσφατες εργασίες του γίνονται είναι οι παρακάτω:
Εθνική Βιβλιοθήκη Qatar στη Doha. Οι εργασίες έχουν διακοπεί προσωρινά

Zendai Himalayas Art Center, στην πανέμορφη Shangai της Κίνας.

Hezheng Museum of Natural History. China

Δημιουργήματα του στην Ευρώπη μπορούμε να δούμε στην Ισπανία και στην Πολωνία, ενώ τώρα χτίζει το Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Ασιατικών Σπουδών στο Κυριγιστάν, Καζακστάν και Τατζικιστάν.

Όπως γράφει ο Edan Corkill στο άρθρο του για τον Arata Isozaki, "Είναι σίγουρα ο βασιλιάς της αρχιτεκτονικής αυτή τη στιγμή στην Ιαπωνία", έχοντας Πατέρα τον Kenzo Tange και έχοντας διαδεχθεί τον Kunio Maekawa (για τους οποίους θα γράφω αργότερα).
Με την βασιλιά του Arata Isozaki ενεργεί ως ο κορυφαίος ερμηνευτής των εξωτερικών τάσεων και κινημάτων για άλλους Ιάπωνες καλλιτέχνες.


Erisadesu

Developer

Ιερή Δούλη της Θεάς Καφροδίτης, το όνειρό της εινα να γίνει blogger, να ζήσει στην Ιαπωνία και να μάθει ορθογραφία

1 Φώναξαν:

Dannossiel είπε...

απιστευτα κτιρια

πολυ ενημερωτικο ποστ

μπραβο ερι

ειδες που μαθαινω νεα πραματα απο σενα?