Cassius Marcellus Clay Jr, Muhammad Ali

by 17:24 0 Φώναξαν
ή απλά Cassius Clay όπως τον αποκαλεί ο πατέρας μου. 



Ένας αθλητής αφρικανικής καταγωγής που τα κατορθώματά και οι επιτυχίες του έγιναν γνωστά σε όλη την παγκόσμια κοινότητα. Πόσο σημαντικό ενώ μεγαλώνεις μέσα στην καταπίεση της Δεκαετίας του 50 στην Ελλάδα να αποκτάς ξαφνικά ένα σύμβολο κοντά στην δική ηλικία. Ο πατέρας μου θαύμαζε αυτό τον νεαρό αθλητή που ήταν μόλις 2 χρόνια μικρότερος του. Μπορεί εκείνος να μην ήταν μαύρος αλλά γνώρισε από καταπίεση και κοινωνικό ρατσισμό. 

Ο θαυμασμός συνέχισε όταν ο νεαρός Clay άλλαξε το όνομα του σε Mohammad Ali. Αρνήθηκε το παλιό του όνομα λέγοντας πως "Είναι όνομα σκλάβου"  και επέλεξε το όνομα ενός ηγέτη, αυτού του Muhammad Ali της Αιγύπτου. Σύντομα ο νεαρός Ali αρνήθηκε  να συμμετέχει στα εγκλήματα της Αμερικής. Στήριξε την άποψη του και τιμωρήθηκε γι'αυτό. Δεν ήθελε να γίνει στρατιώτης σε μια κυβέρνηση που έστελνε παιδιά σαν αυτόν να σκοτώνουν αθώους στο Βιετνάμ. Του αφαιρέθηκαν τίτλοι, του αφαιρέθηκε η ίδια η ελευθερία...μόνο για να επιστρέψει και να κατακτήσει τα πάντα. 



Ήταν προκλητικός, αντιδραστικός και ο λόγος του έδωσε ελπίδα. Ελπίδα πως αυτός ο κόσμος  μπορεί να αλλάξει, μπορεί να γίνει καλύτερος και μπορεί να  υπάρξει ελευθερία. Όλα αυτά έβλεπε σ'αυτόν ο πατέρας μου και κάθε φορά που τον βλέπει στην τηλεόραση λέει την ίδια ιστορία. 
Μιλάει για τον σπουδαιότερο αθλητή της πυγμαχίας σαν να μιλάει για έναν ημίθεο που κατέβηκε στη γη για να αλλάξει ένα άθλημα αλλά και την ίδια την ιστορία της ανθρωπότητας. Εκείνη την εποχή οι η αφρικανική κοινότητα της Αμερικής χρειαζόταν έναν ήρωα. Ήταν η εποχή του Malcom X, του Martin Luther King και φυσικά του Cassius Clay. 

Ο λόγος της Laila Alli τα λέει όλα.

Με τον θάνατο του περνάει στο πάνθεον μια μεγάλη μορφή της αφροαμερικάνικης ιστορίας. Ένας άνθρωπος που με το σθένος έδωσε δύναμη στους αφροαμερικανούς, στου ίδιους τους κάτοικους της Αφρικής αλλά και σε κάθε άνθρωπο που ένιωσε καταπίεση. 

Ο Cassius Clay ή Mohhamed Ali ήταν ένας Σπάρτακος, ένας σκλάβος που όρθωσε το ανάστημα του και άλλαξε την ιστορία για πάντα. 

Erisadesu

Developer

Ιερή Δούλη της Θεάς Καφροδίτης, το όνειρό της εινα να γίνει blogger, να ζήσει στην Ιαπωνία και να μάθει ορθογραφία