12 Άλμπουμ

by 16:40 3 Φώναξαν
Αυτές τις ημέρες έχει γεμίσει ο τοίχος μου στο fb από άτομα που ανεβάζουν 12 μουσικά Άλμπουμ, ίσως ένα από τα ωραιότερα chain challene του Internet. Εμένα με προσκάλεσε στο παιχνίδι η Dannossiel και σκέφτηκα να απαντήσω εδώ γιατί τουλάχιστον εδώ θα γράψω αυτά που θέλω να πω και όχι αυτά που θέλουν να ακούσουν οι άλλοι απο εμένα.

Στην αρχή σκέφτηκα αποκλείεται να έχω ακούσει 12 ολόκληρα άλμπουμ, όσο όμως σκεφτόμουν αυτά που έχω ακούσει, κατάλαβα πως ίσως να είναι και περισσότερα. Χρησιμοποιώντας τα Άλμπουμ έγινε και μια αναδρομή στη ζωή μου. Χωρίς να το θέλω...έτσι ας συνεχίσω προσπαθώντας να παρουσιάσω τα άλμπουμ με κάποια χρονολογική σειρά.

1. Roxette - Joyride
Ποιος μπορεί να ξεχάσει το 1ο Άλμπουμ που αγόρασε,; Ένα καλοκαίρι εκεί στο δημοτικό κάποιος μου έδωσε ένα walkman. Το πολυτιμότερο δώρο του κόσμου έφθασε στα χέρια μου. Δεν είχα καμία κασέτα για να παίξω και εκείνο το walkman δεν είχε ράδιο για να ακούσω. Έτσι ζήτησα από τον πατέρα μου να μου αγοράσει τη πρώτη μου κασέτα. Ωστόσο δεν ήξερα τίποτα απο μουσική. Όμως ήξερα το πρώτο τραγούδι που καταλάβαινα τι λέει και αυτό ήταν το "Joy the Joyride" των Roxette. Το έγραψα σ'ένα χαρτάκι και ο πατέρας μου πήγε σ' ένα μαγαζί με κασέτες στην Νέα Καλικράτια. Δεν ξέρω πόσο πληρώσαμε εκείνη τη κασέτα αλλά τα κορίτσια στο μαγαζί απλά μου αντέγραψαν όλο το Άλμπουμ και στο χώρο που περίσσεψε με ρώτησαν τι να συμπληρώσουν και εγώ τους είπα New Kids on The block. Αυτό ήταν. Εκείνη η μοναδική κασέτα με συντρόφεψε όλο το καλοκαίρι.



Τα χρόνια περάσαν και ο κόσμος γέμισε μουσική, μπήκε στη ζωή μου το Mtv και το τέλος των σχολικών χρόνων με βρήκε να ακούω διάφορα τραγούδια στο απαρχαιωμένο Sanyo ραδιώφωνο που είχαμε πάρει από τον θείο Osio. Ωστόσο ακόμη στα χέρια μου δεν έφθασε το πολυπόθητο δώρο του CD player. Έγινα φοιτήτρια στην Κρήτη τώρα και πέρασε ένας χρόνος χωρίς κασετόφωνο, τότε στο 2ο έτος έπεσε στα χέρια μου ένα κασετόφωνο. Ζήτησα λοιπόν από ένα συμφοιτητή μου να μου γράψει 2 CD και μετά τα πήγα στο Μαγκούσι και μου τα έγραψε σε κασέτες και έτσι ο κόσμος μου γέμισε μουσική. Ποια ήταν αυτά τα album?

2. Red hot Chilly Peppers - Californication
Όλη μέρα, κάθε μέρα. Το πολυπόθητο νέο άλμπουμ των Red Hot Chilly Peppers ήταν στα χέρια μου και κάθε τραγούδι αυτού του άλμπουμ σήμαινε κάτι διαφορετικό για εμένα. Το έπαιζα τόσο πολύ που στο τέλος όλοι αναρωτιόντουσαν στην Εστία ποιος είναι αυτός που ακούει μόνο αυτούς. Μέχρι που με πέτυχε μια ημέρα η γειτόνισσα και με είπε "εσύ είσαι αυτή που ακούει συνέχεια το Californication;"



3. Foo Fighters - There is Nothing Left to Loose
Εντάξει ήξερα τους Nirvana αλλά ποτέ δεν απόκτησα άλμπουμ τους. Άσε που τους έμαθα αφού πέθανε ο Kobain. Ωστόσο εκείνο το εξωτικό πλάσμα ο David Grohl ασκούσε μια μαγεία πάνω μου, έτσι ήταν φυσικό να περιμένω πως και πως αυτό το alboum και πάρω αυτό το CD.
το έλιωσα...o ήχος των Foo Fighters ήταν διαφορετικό ποιο αισιόδοξος


τώρα που το σκέφτομαι τα περισσότερα άλμπουμ τα άκουσα τότε σαν φοιτήτρια....δεν βλέπω να τα χωράει όλα η λίστα και πραγματικά δεν ξέρω τι να αφήσω έξω.

4. Matrix: Music from the motion picture
Αν έζησες το 1999 ξέρεις, αυτό ήταν το Soundtrack που ακούγαν όλοι. Διαφορετικά είδη μεταξύ τους παντρευόντουσαν και έκαναν ένα άλμπουμ εμπειρία ζωής. Αυτό το Alboum με οδήγησε να ψάξω και για άλλα soundtracks



5.Godzilla: The Album
Ένα άλμπουμ που έβαλε τα soundtracks στο προσκήνιο, τα είχε όλα, από τον Puff Daddy να διασκευάζει το Kasmir μέχρι τον γιό του Bob Dylan να διασκευάζει Bowie και φυσικά τον Jamiroquai να κατεβαίνει υπογείως και να τα γαμάει όλα.


6. Διάφανα Κρίνα - Έγινε η απώλεια συνήθεια Μας
Είναι αστείο που εκείνες τις ημέρες, ευμάρειας και χαρά εμείς διαλέγαμε να ακούσουμε και να ταυτιστούμε με κάτι τόσο μίζερο. Η εποχή της προσποιητής Μιζέριας όπως την αποκαλούσα και δεν θα γράψω τίποτα παραπάνω για να μη διαφημίσω τους μαλάκες που μας πλήγωσαν με τη στάση τους. Αυτό το συγκρότημα δεν σκέφτηκε ποτέ τους φτωχούς φοιτητές του ΤΕΙ μου και εγώ ποτέ δεν αγόρασα το άλμπουμ τους ή να προχωρήσω σε κίνηση που θα οδηγήσει να βγάλουν έστω και ένα ευρώ οι μαλάκες.

7.HIM: Razorblade Romance
Σε μια εποχή γεμάτη Radiohead, Portishead εμείς διαλέγαμε να ακούμε ΗΙΜ και να λειώνουμε αυτό το άλμπουμ...δεν ξέρω τι πρόβλημα είχαμε αλλά οι μέρες μας στην Κρήτη ηταν όπως αυτή σήμερα, ίδιος καιρός, ίδια αίσθηση, καθόμασταν νωχελικά στο 25 τετραγωνικά σπίτι με το Μαγκούση και χωρίς να έχουμε λεφτά για να κάνουμε οτιδήποτε ακούγαμε όλη μέρα αυτό το άλμπουμ και ίσως να φανταζόμασταν έρωτες σαν αυτούς που περιέγραφε ο Βάιλο.



8. Placebo: Without you I am Nothing
Δεν έγραψα ποτέ γι' αυτούς στο  blog; Δεν πειράζει εγώ τότε ούτως η άλλως άκουγα Kula Shaker. Ακόμη ένα album στο infinite playlist εκείνης της εποχής στο σπίτι του Μαγκούση. Ίδια νωχελική κατάσταση...συνεχίζω



9. Blur - Parklife
Όταν όλοι ακούγαν το Song2 και Beetlebum εγώ είχα ήδη λιώσει το Parklife. Δεν περίμενα τους άλλους να μου μάθουν τους Blur. Οι Blur ήταν πάντα εκεί μαζί μου.



10. Pulp - Different Class
και έφτασα αισίως στα 10 Άλμπουμ χωρίς να έχω φτάσει ούτε στα μέσα της ενήλικης ζωής μου....
Το Different Class για εμένα ήταν η ουσία της Britpop έχεσα Suede, έχεσα Elastica....
οι Pulp ήταν αυτοί που ήταν και κάθε τραγούδι τους μιλούσε για κάτι που δεν έζησα και δεν θα ζούσα ποτέ.



χμ.. και τώρα  τι γίνεται έμειναν μόνο 2 θέσεις και τι να γράψω....

11.Puressence - Puressence
και ετσί εκεί τελειώνοντας τη φοιτική μου ζωή εμφανίσθηκε και αυτό το άλμπουμ, μου γάμησε τη ψυχή, μου γάμησε το είναι και με άφησε σαν χρησιμοποιημένη καπότα στα σκουπίδια..


12.......πλάκα με κάνεις τώρα....δεν μου φτάνουν 12 θέσεις....τι να βάλω....δεν θα το παίξω κουλτουρα...θα βάλω το Rapsody : Overture ...Hip Hop με όπερα ένα άλμπουμ που έκλεισε τα 90ς
το Hip Hop οπως δεν το ξαναείδαμε και θα κάνουμε πολύ καιρό να το δούμε. αυτό...


Δυστυχώς η ευτυχώς αυτά ήταν....12 Αλμπουμ που ταξίδεψαν μαζί μου από την παιδική μου ηλικία στην Νεάπολη ως τη φοιτητική μου ζωή στο Ήράκλειο. Η ζωή είναι γεμάτη ντουζίνες άλμπουμ και έτσι θα έπρεπε να είναι. Κάπου μέσα σ'αυτό το blog έχουν αναφερθεί και άλλα άλμπουμ, όπως εδώ την εποχή που το last.fm είχε πάρει φωτιά.

Να ορίστε με τις μαλακίες σας ξέχασα τους Beastie Boys, Smashing Pumpkins Gorillaz και Daft punk, Jamiroquai ...που σκατά να τους χωρέσω...σκατά δεν έπρεπε να βάλω τους Placebo...Δεν κάνω σε κανέναν πρόσκληση, αλλά αν έχετε γράψει κάτι αντίστοιχο στο blog σας πείτε να το διαβάσω.

Σκατά θα ξανακάνω ποστ με άλλα 12 άλμπουμ...

περισσότερη μουσική
εδώ 

Erisadesu

Developer

Ιερή Δούλη της Θεάς Καφροδίτης, το όνειρό της εινα να γίνει blogger, να ζήσει στην Ιαπωνία και να μάθει ορθογραφία

3 Φώναξαν:

Ανώνυμος είπε...

Πω πω! Είχες γουόκμαν στο δημοτικό; Εγώ όταν πήγαινα δημοτικό, τον πρόπερασμένο αιώνα, άκουγα τους Μπητλς από μαγνητόφωνο με μπομπίνες! Φαντάσου...
Εντάξει, μπορεί να μην συμβαδίζουν πολύ τα ακούσματά μας (στο σπίτι ακούω φίφτις, σίξτις, ροκ και απαραιτήτως μπλουζ, αλλά κάποια άσματα από τα άλμπουμ σου, τα έχω παίξει κατ' εξακολούθηση στο ραδιόφωνο. Και φυσικά το Overpowered, που αναφέρεις στο δεύτερο λινκ, στην εποχή του, αλλά και μετέπειτα!
Αυτά...
Καλό βράδυ Ερισαδέσου!

ΥΓ. Όπως σου έγραφα και κάπου αλλού, δεν θυμάμαι πού, να ξέρεις ότι θα σε αποκαλώ Ερισαδέσου, διότι βαριέμαι να αλλάζω το πληκτρολόγιο ή να κάνω κόπυ πέιστ! Αν δεν σου αρέσει μπορώ να σε λέω και Λίζα!

Manolo7 είπε...

Ολοι ειχαμε Walkman στο δημοτικο, βεβαια εμενα δεν ηταν Sony, παιζει να μην εβαλα ποτε κασετα μεσα. :P Καπου στην τεταρτη ομως εμαθα τους Oasis και αγορασα το πρωτο CD μου (Be here Now) και καπου εκει ηρθε και το φορητο CD player και αρχιζαν να ερχονται και αλλα CDs.

Βεβαια το αποκορυφομα ηταν οταν το 98 εκατσε η φαση και καβατζωθηκα ενα απο τα πρωτα mp3 players ενα Rio PMP300 με 32MB μνημη (μετα βιας να χωρεσουν 6-7 κομματια) και κανεις δεν με πιστευε πως μεσα ειχε τραγουδια. Αλλα εμενα δε με ενοιαζε, γιατι τοτε δανειζομουν τα CDs τα εκανα mp3 στον υπολογιστη και τους εγραφα στα αρχιδια μου. :P

mahler76 είπε...

Walkman. Η τρομερότερη εφεύρεση. Κασετούλες με ολόκληρα άλμπουμ ή δικά μας μίξ!!!