Τον τελευταίο καιρό όλοι περιμένουν τον Τουρισμό να έρθει και να σώσει την Ελλάδα. Αλήθεια μπορεί η Τουριστική Βιομηχανία να σηκώσει όλη την οικονομία της χώρας; Μπορεί ο Τουρισμός ως νέος Μεσσίας να κατέβει στη γη και να σώσει την Ελλάδα και τους Έλληνες από την εξαθλίωση και την οικονομική ανέχεια;
src: http://www.strath.ac.uk/business/internationalcentres/greece/ |
Η απάντηση είναι απλή, ναι ο Τουρισμός μπορεί να σώσει την Χώρα όπως και την κρατάει ζωντανή εδώ και αιώνες, αλλά υπό κάποιες προϋποθέσεις. Δεν μπορούμε με προσευχές να περιμένουμε να σωθεί μια χώρα που τόσα χρόνια είχε τη πλάτη της στραμμένη στον τουρισμό.
Όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου πάνω στον Τουρισμό η Ελλάδα είχε δύο κύριους ανταγωνιστές την Ισπανία και την Τουρκία, στο πέρασμα των χρόνων, η Ισπανία ξέφυγε, υψώθηκε και έγινε προορισμός ο οποίος δεν μπορούσε ποια να συναγωνιστεί η Ελλάδα. Η Τουρκία πάνω που είδε τον τουρισμό της να απογειώνεται, ξεκίνησαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις. Η Αίγυπτο μετά τα πρόσφατα γεγονότα έχει χάσει μεγάλο μέρος των τουριστών της και με την πτώση του ρώσικου αεροπλάνου όλοι περίμεναν τους Άγιους Σώστες Ρώσους να σώσουν την Ελλάδα με τα ρούβλια τους...
Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει όλοι εξπέρ στα θέματα του τουρισμού και εκφράζουν απόψεις, ο κάθε τελευταίος μιλάει για τους Ρώσους που θα σώσουν την Ελλάδα. Για κάποιο λόγο όλοι ξεχνάν πως παρόλο που η Ελλάδα έχει να προσφέρει, Ιστορία, Θάλασσα και παραλία δεν είναι η μόνη. Αυτό που όμως κανένας δεν κοιτάει είναι πως εκεί έξω η Κροατία κερδίζει έδαφος, οι Δαλματικές Ακτές γεμίζουν συνέχεια με κόσμο δίνοντας ψωμί και στο γειτονικό Μαυροβούνιο αλλά και την Αλβανία. Ξεχνάν επίσης πως τα τουριστικά θέρετρα της Μαύρης Θάλασσας βρίσκονται ποιο κοντά στη Ρωσία και είναι τόσο αναπτυγμένα και όμορφα στημένα που η Χαλκιδική μπροστά τους μοιάζει με φτωχό παιδάκι στα φανάρια.
src http://georgians.tv/2015/04/02/batumi/ |
Η Ελλάδα κάνει προσπάθεια να προβάλει τον τουρισμό χωρίς κάποιο εμφανές στρατηγικό σχέδιο ενώ απευθύνεται σε κάτι χώρες που μόνο οι πλούσιοι ταξιδεύουν. Ενώ αυτό που χρειαζόμαστε είναι η τεράστια νέα μικρομεσαία της Κίνας και της Κορέας. Θα μου πεις θέλουμε ποιότητα Τουρίστα όχι ποσότητα, αλλά αυτή τη στιγμή το μόνο που έχουμε είναι backpackers και πλούσιους που πηγαίνουν μόνο σε 4-5 μέρη της χώρας. Το υπουργείο Τουρισμού έχει υποβαθμιστεί σε γραφείο δημοσίων σχέσεων επιπέδου καφετέριας στη παραλία της Κρήνης. Η τωρινή και η προηγούμενη υπουργός Τουρισμού περιφερόταν στις εκθέσεις σαν εκείνες τις γλάστρες που βάζουν στις πόρτες των μπαρ για να τραβήξουν κόσμο. Βάζοντας μια όμορφη γυναίκα που δεν έχει ιδέα, δεν θα έρθουν οι τουρίστες στην Ελλάδα. Τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό έχουν κλείσει ή έχουν υποβαθμιστεί. Κάθε προηγούμενες προσπάθειες των γραφείων χλευάστηκαν και απαξιώθηκαν.
Το επίπεδο των ξενοδοχουπαλλήλων και τουριστικών υπαλλήλων γίνεται χαμηλότερο κάθε ημέρα, η μαζική εισαγωγή φοιτητών στα ΑΤΕΙ και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων οδήγησε σε πτώση της ποιότητα του έργου τους. Οι Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων της Ξενία αφέθηκαν στην καταστροφή. Ενώ παράλληλα άνοιξαν χιλιάδες ΙΕΚ και ιδιωτικές σχολές άγνωστης ποιότητας να μαθαίνουν αυτά που θέλουν στους νέους τουριστικούς υπάλληλους. Συνήθως διδάσκουν απόφοιτοι αυτών των σχολών χωρίς καμία γνώση πάνω στην Επιστήμη του Τουρισμού και της Βιομηχανίας γενικότερα. Αν κοιτάξετε λίγο πιο προσεκτικά τα άτομα που προσλαμβάνονται για να δουλέψουν εποχιακά στον πιο νευραλγικό τομέα της οικονομίας μας, συχνά δεν έχουν εκπαίδευση, δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί το τουριστικό προϊόν και μερικοί δεν μιλάν καν ξένες γλώσσες. Αυτό θα οδηγήσει σε μαζική πτώση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται. Κάποτε ένας ξενοδοχοϋπάλληλος δούλευε με 4 ρεπό το μήνα, έχοντας γνώσεις και επίπεδο, σήμερα οι περισσότεροι υπάλληλοι δουλεύουν 13 ώρες την ήμερα όλη τη σαιζόν χωρίς ρεπό για όλη τη σαιζόν...Πραγματικά ποιος τουρίστας θέλει να κάνει διακοπές εκεί που δουλεύουν εξαθλιωμένοι υπάλληλοι; Εσείς τι λέτε δεν τα προσέχουν αυτά οι τουρίστες;
src http://www.truegreece.com/greece-villas-greek-islands/corfu-villas-rental.html |
Όλοι αυτοί που προσεύχονται τώρα στην Ιερή Θεότητα του Τουρισμού, όλο αυτό τον καιρό δεν έκαναν τίποτα για τον Τουρισμό. Οι καταστηματάρχες στη Θεσσαλονίκη προσεύχονται για τουρισμό όταν αυτά τα χρόνια επέτρεπαν τον Ψωμιάδη να αδειάζει το αεροδρομιο από πτήσεις και το λιμάνι από πλοία. Οι ίδιοι λοιπόν που κατέστρεψαν τον τουρισμό της πόλης ονειρεύονται στιγμές καταναλοτισμού και ευμάρειας από τους Τουρίστες που μέχρι τώρα εμπόδιζαν να φτάσουν στη πόλη τους.
Η Θεσσαλονίκη ευτυχώς δεν έχει διαφθαρεί από τον τουρισμό, κάτι που βλέπουμε να γίνεται στη Χαλκιδικη και σε άλλα μέρη της χώρας που βάσισαν την οικονομία τους στον τουρισμό. Συχνά συναντάμε υπερβολικές ανατιμήσεις, εξωφρενικές τιμολογιακές διαφορές ανάμεσα σε προορισμούς, δείτε Πάτμο, Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα, πόσο τεράστιες διαφορές έχουν στις τιμές τους μόνο και μόνο επειδή είναι τουριστικοί προορισμού και τι κερδίζει το κράτος από αυτό, τίποτα γιατί κανένας δεν κόβει αποδείξεις.
Ποιος κερδίζει από τον τουρισμό; όλοι μας, αλλά όχι όταν οδηγούμε σε εξαθλίωση το προσωπικό και τις πηγές του τόπου. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να έρθουν οι τουρίστες στην αυλή μας αν οι ίδιοι δεν κάνουμε κάτι για να προωθήσουμε το χώρο μας, Τον τελευταίο καιρό η χώρας μας κερδίζει έδαφος στις χώρες της Ασίας αλλά και εκείνοι γνωρίζουν μόνο λίγους προορισμούς, από φέτος έμαθαν και τη Ζάκυνθο και ίσως τη Λήμνο. Ώς πιο έξυπνοι οι Ασιάτες έρχονται και γυρίζουν σειρές στην Ελλάδα χωρίς να πάρουν άδεια και επιτυγχάνουν έτσι να προωθήσουν τη χώρας μας σ'όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν ασιάτες και όπου υπάρχουν άτομα που βλέπουν τις σειρές τους. Δείτε το Descedants of the Sun για παράδειγμα, έσπασε κάθε ρεκόρ σε όποια χώρα και αν προβλήθηκε και πρόβαλε την Ελλάδα παντού. Ωστόσο όταν κάποιος ζητάει να κάνει γυρίσματα στη χώρα μας τρώει πόρτα, έτσι δεν θα δούμε ποτέ το Fast and Furious να τρέχει στην Σαντορίνη, δεν θα δούμε τη Ρόδο και τα Μετέωρα στο Game of Thrones και πάει λέγοντας. Δεν πειράζει πάνε όλοι στο Ντουμπρόβνικ.
Ο πρωταγωνιστής στης σειράς είναι γνωστός σε όλε τις
χώρες τις Ασίας και στον Δυτικό κόσμο. Αλλά δε φτάνει
ένας Nichkhun για να φέρει την άνοιξη.
Όλα ξεκινούν από εμάς, αν εμείς δεν αναπτύξουμε τουριστική παιδεία δεν πρόκειται να καταφέρουμε να φέρουμε τουρίστες στα μέρη της χώρας που δεν είναι γνωστά εκεί έξω. Ο Μπουτάρης έκανε πολύ καλή δουλειά και προώθησε τη Θεσσαλονίκη σ' όλο τον κόσμο. Σιγά σιγά ακολουθεί και η Ήπειρος το παράδειγμά του και ελπίζουμε και άλλες περιοχές να ακολουθήσουν. Όμως πραγματικά τι να το κάνω όταν έρχεται ο τουρίστας και συναντάει περιπτώσεις όπως της Χαλκιδικής; Που ενώ είναι δίπλα στη Θεσσαλονίκη είναι πανάκριβη; Ίδιας αλυσίδας καταστήματα στη Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη είναι πιο ακριβά εκεί. Σε πόσα άλλα μέρη της χώρας η κατάσταση είναι παρόμοια. Ας ηρεμήσουμε λίγο οι ξένοι μας έχουν μάθει από τη καλή και την ανάποδη, η εικόνας μας στο εξωτερικό είναι πάρα πολύ κακή και εμείς δεν κάνουμε τίποτα για να αποδείξουμε το αντίθετο.
Ο τουρισμός δεν θα σώσει την οικονομία της χώρας αν εμείς παραμείνουμε ίδιοι και αν συνεχίζουμε να υποβαθμίζουμε το υλικό μας. Ευτυχώς εκεί έξω υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα τουριστικών επιχειρήσεων που διαφημίζουν όλη τη χώρα με την ποιότητα των υπηρεσιών τους, αλλά 5 άτομα δεν είναι αρκετά για να σώσουν μια ολόκληρη βιομηχανία.
0 Φώναξαν:
Δημοσίευση σχολίου