Δικαίωμα στην μνήμη

by 12:54 12 Φώναξαν
Αυτή ήταν η πατρίδα μας:


Αυτά ήταν τα αδέλφια μας:



Αυτό ήταν το ριζικό μας:



Αυτή είναι η μέρας μας.

19h Mαίου ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Απαιτούμε αναγνώριση της 19ης Μαίου σαν Παγκόσμια ημέρα των θυμάτων του Κεμαλσισμού.

Αυτή είναι η αλήθεια μας:

Αναγνώριση.

Erisadesu

Developer

Ιερή Δούλη της Θεάς Καφροδίτης, το όνειρό της εινα να γίνει blogger, να ζήσει στην Ιαπωνία και να μάθει ορθογραφία

12 Φώναξαν:

Ttallou είπε...

Σημαντική μέρα. Εύχομαι να έρθει η στιγμή η γενοκτονία των Ποντίων να αναγνωριστεί όχι τυπικά, από το κράτος, αλλά ουσιαστικά, από το λαό.

Αν δεν την έχεις δει, να δεις την ταινία "Αραράτ", του Ατόμ Εγκογιάν, για τη γενοκτονία των Αρμενίων, απ΄ όπου και η ατάκα ενός γέρου Αρμένη:

"Ξέρεις τι είναι αυτό που προκαλεί ακόμα τόση οδύνη; Δεν είναι οι άνθρωποι που χάσαμε, ούτε και η γη. Είναι που ξέρουμε ότι μπόρεσαν να μας μισήσουν τόσο. Ποιοι ήταν εκείνοι οι άνθρωποι που μπόρεσαν να μας μισήσουν τόσο; Πώς αρνούνται ακόμα το μίσος τους, με αποτέλεσμα να μας μισούν ακόμη περισσότερο;"

nahames nakanamoko είπε...

να ζήσετε να τους θυμάστε

όπως επίσης και οι Κύπριοι την 20η Ιουλίου

Love and Poison είπε...

Μαζί σου...ΑΝ γνωρίζεις καμιά διαδικυακή διαμαρτυρία με συλλογή υπογραφών να την γνωστοποιούσες για να υπογράφαμε...Θα ήταν μια αρχή...

Μία τέτοια διαμαρτυρία και προσπάθεια είχα διαφημίσει και εγώ για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους κατοίκους της(και ας μην είμαι Κύπριος)...

Όποιος θέλει και μετά να υπογράψει την διαμαρτυρία θα το βρει εδώ πληροφορίες...Η συλλογή υπογραφών θα συνεχιστεί μέχρι τις 14 Αυγούστου...

http://love-and-poison.blogspot.com/2007/04/ive-been-dreaming-of-time.html

Nikos είπε...

Ζήτω οι Πόντιοι να μην πεθάνουμε ποτέ! :-)

Με συγκινεί πολύ η Ποντιακή κατάγωγη μου!

Με θλίβει που δεν ξέρω ποντιακά ή ποντιακούς χορούς.

Erisadesu είπε...

ευχαριστώ όλους.
ttallou: ακόμη δεν την είδα την ταινία γιατί δεν ξέρω αν είμαι έτομη για τόσο πόνο. Οι Αρμένιοι και οι Ασύριοι ζήσανε μαζί μας και πέθαναν στο πλάι μας.

Nahames nakamoko το πρώτο σοβαρό πράγμα που σε είδα να γράφεις ποτέ στα comments σου στα βλογκ μου.
Η Κύπρος όσο ειναι διχοτομημένη δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Και η διαφορά μας είναι οτι η Κύπρος υπάρχει ακόμη και ποτέ δεν θα χαθεί.

love & poison δεν ξέρω αν έχουμε κάτι τέτειο. αλλα μπορείς να μπεις στο site των system of a down Και να υπογράψεις το αντίστοιχο χαρτί της αρμένικης γενοκτονίας.

mr.f το να σε συγκινεί δεν βοηθάει. το να αλωνιστείς βοηθάει.
Οι πόντιοι δεν είναι μόνο η διάλεκτος, οι χωροί και τα ανέκδοτα.
Είναι υπερπροσπάθεια, προσφυγιά και πόνος.
Το ότι ξέρω τους χωρούς και έχω την στολή στη ντουλάπα μου δεν με κάνει πόντια. Με κάνει πόντια ο πόνος μου για την χώρα που έχασαν οι παππούδες μου και όπως είπε και η ttalou ο πόνος που μας μίσησαν έτσι. Μάθε την ιστορία μας, μάθε τους αγώνες μας.

Σας ευχαριστώ όλους

Dannossiel είπε...

@ nahames nakanamoko :
NA ZISOUME NA TOUS THIMOMASTE.DEN EINAI MONO NEKROI TON PONTION.EINAI OI NEKROI MAS.

alex.00 είπε...

Δεν νομιζω οτι τα λογια μπορουν να περιγραψουν αυτο που εγινε....Εβλεπα ντοκυμαντερ σχετικα με τη γενοκτονια και ενδεικτικα να αναφερω τα νουμερα που ακουστηκαν. Στην Σαμσουντα απο τους 80.000 διασωθηκαν μονο 5.000 και στη Κερασουντα απο τους 30.000 μονο 5.000.
Eγω δεν εχω ποντιακη καταγωγη αλλα το λιγοτερο που μπορουμε να κανουμε ως Ελληνες ειναι να τους θυμομαστε και να τους τιμουμε.

Erisadesu είπε...

εγώ σας το είπα οτι ο Digitaltracker είναι γαμάτος.

Dannossiel είπε...

ontos re xa...gamatos einai...giati den irtha sti sinantisi sas????snif

Γιώργος Μαργαρίτης είπε...

Καταπληκτικό ποστ, όχι τόσο γιαυτά που γράφεις όσο γιαυτά που βγάζει. Όσο γράφονται τέτοια κείμενα, όσο θυμόμαστε και αλλά και κυρίως θυμίζουμε στους άλλους, δε πρόκειται να ξεχαστούν.

Διάβασα κείμενα και ιστορίες από εκείνη την εποχή και είδα εικόνες, σκηνικά και πρόσωπα που και να θέλω δε μπορώ να τα ξεχάσω. Αγόρασα και το Εθνος του Σαββάτου που είχε ένα καταπληκτικό λεύκωμα για την γενοκτονία. Συγκινητικές, σοκαριστικές, γεμάτες συναισθήματα φωρογραφίες. Φόβος, εξαθλίωση, ζωή και θάνατος, οίκτος, απόγνωση, σε άσπρο και μαύρο χρώμα.

Θα έλεγα και γω πως δεν έχω ποντιακή καταγωγή, αλλά δε το λέω γιατί νομίζω πως δεν έχουμε καμία διαφορά. Έλληνες είμαστε όλοι, Έλληνες ήταν οι πρόγονοι μας που έχουν υποστεί όλα αυτά τα δεινά.

Απλά σας ζηλεύω γιατί διατηρείτε την παράδοση και την ιστορία σας, είστε πολύ δεμένοι μεταξύ σας και πολύ περήφανοι για την καταγωγή σας.

Erisadesu είπε...

δεν ήμαστε ενωμένοι αυτό ειναι το πρόβλημα μου.

Dannossiel είπε...

nai alla eimaste perifanoi!lol