Perfect Blue Vs Black Swan

by 17:48 10 Φώναξαν


Χθες είδα επιτέλους το Black Swan και πιο πολύ μετά από παρότρυνση της Άθλιας Κόρης Dannossiel...Πολύ πρωτότυπη ταινία πάρα πολύ, δεν περίμενα ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο. Θα έλεγα αν δεν είχα δει πρώτα το Anime Perfect Blue και την Ιαπωνική ταινία βασισμένη στο Anime...

Ουσιαστικά μιλάμε για τρία διαφορετικά πράγματα που μιλάνε για την ίδια ιστορία με τον ίδιο τρόπο..Ωστόσο υπάρχει μια μικρή διαφορά...στο Black Swan μπαλαρίνα καταρρέει από την πίεση και κάνει ότι κάνει .... στο Perfect Blue Anime Pop Idol Καταρρέει από την πίεση και κάνει ότι κάνει... στην ταινία Perfect Blue ανερχόμενο αστέρι καταρρέει από την πίεση και κάνει ότι κάνει....

Σκεφτόμουν γιατί δεν αναφέρεται πουθενά ότι το σενάριο είναι βασισμένο στο anime Και μόλις μου είπε ο Rebellion πως ο δημιουργός του black Swan αγόρασε τα δικαιώματα του Perfect Blue από το 2000....Μάλλον ξέχασε να αναφέρει ότι η ταινία βασίζεται σε μια ιδέα του αρχικού δημιουργού...Facepalm...Βασικά καλύτερα τα λέει στο wikipedia

Darren Aronofsky paid for the rights to Perfect Blue, so he could use the live-action version of the bathtub scene for Requiem for a Dream.[citation needed] Kon blogged about meeting him in person in 2001. [4]

Aronofsky's also recently acknowledged the similarities between Perfect Blue and Black Swan, but refuses to cite PB as an influence. [5]


Πάντως κατάλαβα ότι η ταινία θα είναι πατάτα, παρά την τέλεια σκηνοθεσία της και την υπερσυμετοχή της Portman που την λατρεύω και της Winona Ryde, όταν είδα ότι παίζει ο Cassel...Πραγματικά όσο λατρεύω τον Cassel τόσο χάλια είναι οι ταινίες που παίζει...Όχι όλες ελπίζω, μόνο αυτές που έχω δει. Ωστόσο η καλύτερη που έχω δει με τον Cassel είναι το L'Apartment παρόλο που δεν μου άρεσε μία φάση προς το τέλος.

Ίσως αν είχα δει την ταινία όταν είδα το Anime να είχα μαγευτεί όπως είχα μαγευτεί και με το Perfect Blue...Βέβαια μετά από λίγες ημέρες που είδα το Anime είδα και την ωμόνυμη ταινία και ο σκοτεινός κόσμος τους μου έπεσε διπλός. Ίσως γι' αυτό να μη μπόρεσα να embrace το feeling του black Swan....Κρίμα και είχε όλα τα υλικά (πέρα από τον Cassel )για να είναι καλή.

Εδώ είναι που ταιριάζει και η φράση "Χαρούμενος μέσα στη άγνοια του" καθώς όποιος δεν είδα τα Perfect Blue κατάφερε να μαγευτεί απο το Black Swan όπως εγώ όταν είδα το anime.

In order of appearance λοιπόν:



Δημιούργημα του πρόσφατα αδικοχαμένου Satoshi Kon γνωστό δημιουργό του Tokyo Godfathers, Millenium actress και του πιο πρόσφατου Paprika. Το σενάριο το έγραψε ο ίδιος με τον Sadayuki Murai (νομίζω είναι άντρας) βασισμένο στη νουβέλα του ίδιου ονόματος γραμμένο από τον Yoshikazu Takeuchi. Εκεί φέρελπις νεανίδα η Mima Kirigoe εγκαταλείπει το συγκρότημα που την έκανε διάσημη για να ασχοληθεί με την τηλεόραση συμμετέχοντας σε μια σειρά μυστήριου. Ωστόσο κάποιοι απο τους θαυμαστές της δεν συμφωνούν με την επιλογή της. Καθώς προχωράει δυσκίνητα η καριέρα της η πραγματικότητα, ο κόσμος της μουσικής και ο κόσμος της τηλεόρασης μπερδεύεται και εξελίσσεται σε μία ανατρεπτική ιστορία μυστηρίου....




Σε αυτή την εκδοχή της ιστορίας η Asaka Ai ανερχόμενο μοντέλο...ας το πούμε έτσι ψάχνει για την ευκαιρία που θα την εδραιώσει στον καλλιτεχνικό χώρο. Στη προσπάθειά της να αναδυχθεί συναντάει έναν υπάλληλο σουπερμάρκετ που από ότι φαίνεται ξέρει πάρα πολλά πράγματα γι αυτή. Τόσα ώστε να γίνεται ιδιαίτερα ενοχλητικός και να την αποσυντονίσει. Σ΄αυτή την ταινία η ιστορία εξελίσσεται διαφορετικά από ότι το anime ή το black Swan αλλά το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικά το ίδιο. Ακόμη μια σκοτεινή ιστορία που σε βυθίζει στο βυθό...




Εντάξει τι να πεις για τον σκηνοθέτη...μιλάνε τα έργα του... Σ΄αυτή την ταινία βλέπουμε την μπαλαρίνα Portman να προσπαθεί να γίνει Prima Μπαλαρίνα στη παράσταση Λίμνη των κύκνων (εξακολουθώ να προτιμώ την εκδοχή του anime που έχει happy end και όχι την αληθινή εκδοχή). Λίγο ο ανταγωνισμός, λίγο η προσπάθεια της να γίνει τέλεια και στον ρόλο του μαύρου κύκνου, λίγο η υστερική μάνα της, λίγο η καύλα του Cassel τι να πει η κοπέλα... Μπέρδεψε και αυτή την πραγματικότητα σαν τις άλλες δύο προηγούμενες και εξελίχθηκε η ταινία με τρόπους που ο θεατής δεν το περιμένει. A must see όπως και κάθε ταινία του Daren Aronofsky που αρνείται οποιαδήποτε σχέση του σεναρίου του με αυτό του anime..Τουλάχιστον δεν μπορεί να πει πως δεν το ήξερε. Πάντως rip off ξε rip off τα λεφτά του τα έβγαλε o Aronofsky (πες το όνομα του ακούγεται I dont know fsky..) Κρίμα πάντως που δεν αναφέρει ότι η ταινία βασίζεται εκεί και προσπαθεί να πάρει όλη τη δόξα μόνος του... δεν θα φτάσει ποτέ το μεγαλείο του Satoshi Kon ευτυχώς που πέθανε τον Αύγουστο και δεν πρόλαβε να το δει.

Anyway δείτε το με δική σας ευθύνη γιατί αν είστε σαν την Dannossiel μάλλον θα το βρεθείτε...Εδώ που τα λέμε η βαρεμάρα υπάρχει σε μερικές σκηνές και στα τρία...τουλάχιστον στο black Swan έχει γαμάτη ερωτική σκηνή με τις πρωταγωνίστριες και έχει και τον Cassel που είναι καύλας από μόνος του.

Εξακολουθώ να αγαπάω Winona και Portman.

Α ναι Καλή Χρονιά!!!!

Erisadesu

Developer

Ιερή Δούλη της Θεάς Καφροδίτης, το όνειρό της εινα να γίνει blogger, να ζήσει στην Ιαπωνία και να μάθει ορθογραφία

10 Φώναξαν:

Neverlandean είπε...

Εντάξει εγώ το ομολογώ ότι έχυσα με το Black Swan, βασικά ήμουν με ανοιχτό το στόμα σε όλη τη διάρκεια.

Αν δεν πάρει το Όσκαρ για αυτήν την ταινία η Portman δε θα το πάρει ποτέ.

ΑΛΛΑ δεν έχω δει κανένα από τα άλλα δυο, lucky me!!

Είχα όμως δει το Paprika πριν δω το Inception και υπήρχε και εκεί ομοιότητα μέχρι ενός σημείου.

Πρωτοπόρος ο Kon, θεοσχωρέστον.

mahler76 είπε...

τελικά κι εγώ είμαι τυχερός που δεν είχα δεί το Anime κι έτσι φτιάχτηκα άγρια με την ταινία.

Erisadesu είπε...

Neverlandean ... ε όχι και όσκαρ γι αυτό τον ρόλο... καλη ηθοποιός είναι γενικότερα και δεν χρειάζεται κανένα οσκαρ να το αποδείξει...αλλά ο ρόλος ήταν πολύ λίγος για αυτά που μπορεί να καταφέρει... Κοινά στοιχεία με το inception και το πάπρικα δεν βρήκα..αλλά τώρα που το λες.. εξακολουθώ να μη βρίσκω... ας το παραδεχτούμε το Inception ήταν μαλακία...Προσωπικά μου άρεσε αλλά το θεωρώ αντικειμενικά μαλακία... κυρίως επειδή είχε άπειρες σκηνές που θα μπορούσαν να μην υπάρχου... αλλά πάλι εγώ σπάστικα που δεν έπαιζε το μωρό μου σε όλες τις σκηνές...και που δεν έμαθα αν στο τέλος ο combra πήδηξε την shadowcat.


mahler εγώ λέω να δεις και το anime.

dimitris.jp είπε...

περιμενω να δω το black swan πως και πως.
αλλα στην ιαπωνια οι ταινιες φτανουν αρκετα καθυστερημενα στους κινηματογραφους οποτε δεν ξερω ποτε θα εχω την τυχη.
εχω δει το trailer και εχω φτιαχτει ηδη!

το paprika ειχε απο τα καλυτερα soundtrack που εχω ακουσει ποτε. αριστουργημα. εμενα το inception μου αρεσε καταπληκτικα.

Stratos Bacalis είπε...

Εγώ επιμένω ότι το Black Swan είναι η ταινία της χρονιάς. Δεν έχει σημασία αν "κλέβεις" στοιχεία, ιδέες και σκηνές από άλλους, όλοι το κάνουν. Το θέμα είναι αυτό που φτιάνχεις να στέκεται μόνο του καλλιτεχνικά και ο Αρονόφσκυ τα κατάφερε και με το παραπάνω σε αντίθεση με το παπαροσέψιον.

Erisadesu είπε...

dimitrisjp κατέβασε το...??
το inception εμένα...

sandman...λέγε οτι θες το παίρνεις πολύ προσωπικά... σίγουρα ήταν απο τις καλές ταινίες του 2010, ενδεχομένως και η καλύτερη..αλλά δεν ήταν πρωτότυπη..και μόνη της μπορεί να στέκεται μόνο με δεκανίκια... και αυτά του Cassel που τις στιγμές που βαριόσουν στην ταινία απλά τον κοίταζες και καύλωνες... anyway

για το Inception ξετρελάθηκα στη πρώτη σκηνή που για πρώτη φορά βλέπω μαζί 3 former child actors που λάτρευα και έναν Ιάπωνα .. Τι άλλο θα μπορούσα να ζητήσω... αλλά μετά μου εμφανίζεται η Shadow Cat και ξενερώνω πάντα βλέπεις είχα αδυναμία στην Rogue.. "Μας έφαγε τον Ice man θα μας φάει και το μωρό" σκέφθηκα αλλά στο τέλος όμως έμεινα με τη χαρά στο χέρι καθώς δεν έμαθα αν ο Cobra Πήδηξε την Shadow cat Και τελικά τι παίχτηκε με τον Scare Crow...μα καλά όλοι οι πρωταγωνιστές έχουν παίξει σε real aciton movies?

η σκηνή στον διάδρομο του ξενοδοχείου ήταν όλα τα λεφτά...και η μόνη λογική απάντησή στο πως την γύρισαν ήρθε απο το αγόρι της Dannossiel..."η σκηνή γυρίστηκε στο διάστημα"

Λογικό...τελικά μου αρέσει αυτός ο Νόλαν...

Ανώνυμος είπε...

edw pou ta leme erisabetsu ekanes kalh analush.... vevaia dn mporw na katalavw gt pisteveis oti h tainia htan patata !!!!! (tha m peis vevaia pws den eida to anime !) ousiastika thn eida gia ta koustoumia opws xes !!!! ti na se pw ? h gnwmi mas mas anikei kai exoume to dikaiwma na thn ekfrazoume ! emena m arese trela h tainia !!!!!!!!!!!

Erisadesu είπε...

Η ταινία όπως είπε και ο sandman στέκεται μόνη της οπότε δεν είναι πατάτα...είχε όμως αρκετά βαρετές σκηνές...που μάλλον έχει να κάνει με το σενάριο... όπως είπε είναι απο τις καλές ταινίες του 2010 αντικειμενικά πάντα ...πατάτα θεώρησα πως θα είναι όταν είδα πως θα παίζει ο Cassel και ο Cassel παίζει πάντα σε πατάτες...και σιγά τα κουστούμια που είχε.

Ευρυτερος είπε...

Γεια σε όλους. Ο Aronofsky αγόρασε τα δικαιώματα του Perfect Blue για να χρησιμοποιήσει στο "Ρέκβιεμ για ένα όνειρο" αυτούσια τη σκηνή στο μπάνιο.
Τώρα οπωσδήποτε το Black Swan έχει επιρροές από τo Perfect Blue και γενικότερα από ιαπωνέζικα manga. Τα ενδιαφέροντα της πρωταγωνίστριας περιστρέφονται γύρω από το μπαλέτο και την ανέλιξη της, όλα τα άλλα αποτελούν, (ακόμα και το σεξ), απλά μέσα για τον στρατηγικό στόχο της. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των anime που οι ήρωες αφοσιώνονται ολοκληρωτικά σε ένα μόνο τομέα (π.χ στο Prince of tennis κανένας κύριος χαρακτήρας δεν έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον και δεν θα κάνει τίποτα πέρα από το τέννις). Η ταινία "δανείζεται" στοιχεία τόσο από το Perfect Blue χωρίς να αποτελεί στυγνή αντιγραφή του όσο και από παλιότερες ταινίες όπως την Persona του Μπέργκμαν την Ωραία και το Τέρας του Κοκτό, τον Χίτσκοκ κ.τ.λ. ¨Αλλωστε και το Perfect Blue δεν αποτελεί παρθενογένεση και είναι και αυτό πολύ επηρεασμένο από το δυτικό σινεμά. To μείγμα πάντως είναι ενδιαφέρον στο Black Swan παρά την έλλειψη πρωτοτυπίας σε πολλά σημεία.

Erisadesu είπε...

αυτό μου είπε και μια γειτόνισά...πλέον δεν υπάρχει παρθενογένεση απλά μια συνεχή ανανέωση ιδεών...sigh...

Πω πω πραγματικά έχεις δίκιο με την μονομανία που κατέχονται τα άτομα στα anime...εγώ νόμιζα το έκαναν από επαγγελματισμό...